Mercuriuscollege

Over ons

Laten we ons aan je voorstellen.
Wij zijn de initiatiefnemers van het Mercurius College en vormen nu met elkaar het bestuur.
Hoewel we allen uit verschillende windrichtingen komen, hebben we een ding met elkaar gemeen: een warm hart voor het vrijeschoolonderwijs waar je kunt worden wie je bent, door een rijk onderwijsaanbod, inclusief techniek, kunst en ambacht.

Wie zijn wij?

Wino Snip

Wino Snip is kustwaterbouwkundig ingenieur en ondernemer. Zijn drie kinderen en hijzelf zijn vrijeschoolleerling geweest en Wino was bestuurslid van vrijeschool Widar in Delft.

‘Een ontwikkeld eigen moreel kompas, dat heb je nodig om in onze samenleving jezelf te kunnen zijn en om bij de dragen aan het samenleven. De vrijeschool draagt effectief bij aan het laten groeien van moreel besef.’

Nelleke Guequierre

Nelleke Guequierre is opgeleid als ingenieur en zangdocent en heeft een eigen zanglespraktijk in Delft en besteedt daarnaast veel tijd aan vrijwilligerswerk.


‘Ik wens dat het Mercurius College een plek is waar dat jongeren in vrijheid en liefde hun talenten kunnen ontdekken en ruimte mogen hebben om zichzelf te kunnen worden’

Frank Sipkes

Frank Sipkes is een betrokken Delftenaar en zet zich in voor de versterking van het vrijeschoolonderwijs in de regio. Hij is technisch geschoold, ondernemer in de Civiele Techniek en ziet dagelijks het belang van creatief denken, samenwerken en goed onderwijs.

‘Bij mijn dochter heb ik gemerkt dat het vrijeschoolonderwijs heel sterk heeft bijgedragen aan een evenwichtige ontwikkeling. Zowel professioneel als privé zie ik dat mensen zich het prettigst voelen als ze zichtzelf op hun eigen wijze kunnen ontplooien.’

Silvia Stegeman

Silvia Stegeman is Senior Communicatieadviseur bij Reinier MDC (labs) en speelt saxofoon en basketbal.

“Ik ben niet standaard en jij ook niet. Iedereen heeft een unieke talentenmix en ik geloof erin dat dit concept je helpt jouw ‘superkrachten’ te ontdekken en ontwikkelen.”

Jitske Bras

Jitske Bras is docent zang, stemtrainer en zet zich in voor meer muziek in het onderwijs.

De kinderen van Jitske zitten op de vrijeschool Widar en ze is zelf oud vrijeschoolleerling.

‘Ik geloof dat als je stem de ruimte krijgt om te klinken, dat je ervaart dat zij de verbinder is tussen je gedachtes (hoofd) en je gevoelens (hart) en dat zij versterkt worden door je fysiek vermogen (handen). Dat draagt bij aan de persoonlijke groei van ieder mens.’

Paul la Croix Kaiser

Paul la Croix Kaiser is klarinettist en jurist. Zijn oudste zoon zit nu in klas 1 van Waldorf Grotius.

‘Als je je in de maatschappij wil bewegen, moet je je hoofd en je hart openstellen. Dan ben je in de stof en in de geest. Op de vrijeschool leer je om zo in het leven te staan. Zo creëer je een solide basis om daarna de wereld verder te verkennen.’

Onze planning

1 juli tot 15 oktober 2021:

Voor 1 juni 2022:

2022-2023:

1 augustus 2023:

verzamelen ouderverklaringen

goedkeuring minister

gemeente zoekt passende huisvesting

start nieuwe school

1 juli tot 15 oktober 2021:
verzamelen ouderverklaringen

Voor 1 juni 2022:
Goedkeuring minister

2022-2023:
gemeente zoekt passende huisvesting

1 augustus 2023:
Start nieuwe school

Vooral als je niet heel erg houdt van dat stampen dan is dit echt wat voor jou

– Enhar

Het gebouw

Het schoolgebouw wordt door de gemeente toegekend. Dit is in de regel een tijdelijke huisvesting om te starten. Als het Mercurius jaar na jaar groeit naar zijn uiteindelijke grootte, dan is er natuurlijk een definitief gebouw nodig. Dat kan dan hergebruik zijn van een ander schoolgebouw dat vrij is gekomen, of een nieuw gebouw.

Natuurlijk hebben we wel een idee hoe onze droomschool er uit zou zien:

Een bij voorkeur duurzaam gebouw, energieneutraal en ingericht met duurzame en natuurlijke materialen

1. Een ruime buitenruimte waar we ook groentetuinen kunnen aanleggen en de leerlingen in een groene omgeving kunnen pauzeren.

2. Een centrale plek om elkaar te ontmoeten, met ruimtes in de buurt om in kleinere groepen te overleggen.

3. Een afdeling Ambacht met werkplaatsen waarin ambachtslieden werken en de leerlingen les kunnen hebben. Een kooklokaal en een werkplaats voor hout, metaal, textiel en misschien wel glas?  Deze werkplaatsen zouden in de avonden gebruikt kunnen worden voor het geven van cursussen aan mensen uit de wijk, volwassenen, kinderen en ouderen.

4. Een afdeling Wereld met lokalen voor economie, aardrijkskunde en geschiedenis en tevens zijn dit de lokalen voor periodeonderwijs in klas 1, 2 en 3 met in het midden een huiswerkplein.

5. Een afdeling Kunst met een concert/theaterzaal, een muzieklokaal en lokalen voor beeldende kunst. En wat zou het fijn zijn om daar op het binnenplein ook werk van onze leerlingen tentoon te stellen. We kijken er naar uit om deze faciliteiten te kunnen delen met kleine theatergezelschappen of basisscholen voor optredens.

6. Een afdeling Communicatie met lokalen voor de talen, maar ook voor filosofie en andere vakken zoals geweldloos communiceren die beter samenleven mogelijk maken. Een mediatheek en een studio om opnames te maken zou de afdeling compleet maken.

7. Een afdeling Onderzoek en Technologie met lokalen voor natuurkunde, scheikunde, wiskunde, astrologie en biologie. Met een collegezaal voor lezingen en een FAB Lab met 3D-printers en lasersnijders.

8. Een afdeling voor Sport en ontspanning met gymzalen, euritmiezaal en sportvelden. Deze ruimtes delen we natuurlijk ook graag met de inwoners van Delft.

Mercurius: de naam

De planeet Mercurius is de planeet in ons zonnestelsel die het dichtste bij de zon staat. De Romeinen noemden de kleine en bewegelijke planeet, naar de boodschapper van de Goden vanwege zijn enorme snelheid, waarmee hij langs de hemel beweegt. Zijn naam is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat ‘koopman’ betekent.

Mercurius is ook beschermer van reizigers, mensen onderweg, en handelaren. Mercurius wordt vaak afgebeeld als een jonge man, met een gevleugelde hoed (daarmee kon hij zichzelf onzichtbaar maken) en gevleugelde sandalen (om snel te reizen). Tot zijn attributen behoren een geldbuidel (beschermer van de handel), een fluit (boodschapper functie) en een ‘caduceus’, een staf omwonden met twee slangen (de genezer).

Daarnaast is Mercurius ook een andere naam voor kwik, een metaal wat natuurlijk ook terugkomt in de scheikunde lessen en bekend is voor zijn bijzondere beweeglijkheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *